top of page

YABAN HAYAT ÖNEMLİDİR VE KORUMAK GÖREVİMİZDİR.


Gezegenimizde birçok farklı türle birlikte bir yaşam sürdürmekteyiz. Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar hepsi yaşam döngümüzde bizimle birlikte yer almakta. Ancak son yıllarda insanoğlunun gezegenimizin sadece kendine ait olduğunu düşünerek bencilce hareketleri sonucu birlikte yaşadığımız canlı türleri tehlike altına girmekte.

WWF raporlarına göre gezegenimizin yaban hayatı krizde: 1970’lerden bu yana türler endişe verici şekilde hızla tükeniyor. Pek çok bilim insanı, giderek artan tüketim ve bunun sonucunda yükselen enerji, arazi ve su talebinin bizleri yeni bir jeolojik çağa sürüklediğine inanıyor.

Geniş doğal alanlar tarıma, kentsel büyümeye, madenciliğe ve altyapıya yeniliyor, kirliliğin etkilerinden muzdarip, istilacı türlere karşı kırılganlaşıyor.

Türlerin yok oluş hızı doğal döngünün çok ötesinde! Öyle ki tükenenler listesi yapmaya başladık.


Ülkemizde 10.000'den fazla bitki türü, 170’den fazla memeli, 470 kuş, 480 deniz balığı, 350 kelebek, 106 sürüngen ve 80.000'den fazla omurgasız tür yaşamakta. 2018 IUCN kırmızı listesine göre 401 tür tehdit altında olduğunu

BİLİYOR MUYDUNUZ?

Halk arasında orman; sadece bir ağaç topluluğu veya yakacak ihtiyacını karşılayan bir varlık olarak algılanmaktadır. Halbuki orman; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, toprak, su, iklim gibi canlı ve cansız tabiat faktörlerinin birlikte oluşturduğu doğal bir bütünlüğü ifade etmektedir.

Bizim için bu kadar önemli bir yere sahip olan yaban hayatı korumak da görevlerimizin başında yer almaktadır. WWF yaban hayat hakkında danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.


Yaban hayatta yaralı bir hayvan ile karşılaştığımızda ne yapmalıyız?


Yaban hayvanlarının travma hastalıklarında acil yardım kurallarının bilinmesi önemlidir ve doğru uygulanması gerekir. Bu nedenle direk müdahale etmekten kaçınılmalı ve gerekli yerler den yardım alınmalıdır.

Özellikle yaban kuşlarında ilk yardım acil müdahale ve yoğun bakımın doğru yapılması önemlidir. Zaten fizyolojik olarak farklı bir uzmanlık alanı gerektiren kuşlar için doğru adımların atılması onların doğal ortamına daha çabuk dönmesini sağlayacaktır. Kuş veterinerine sahip olan birimlere ulaşılması bu inanılmaz güzellikteki doğa canlılarının yaşama şansını daha arttıracaktır.


Yaban hayvanlarına ve kuşlarına ücretsiz olarak bakan veteriner hekimler olduğunu biliyor muydunuz? Tedavilerini ücretsiz olarak tamamladıktan Tarım Orman Bakanlığına devrederek doğaya sağlıklı bir şekilde kavuşmalarını sağlamaktadırlar.

1.107 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page