top of page

KUŞUNUZU TANIYOR MUSUNUZ?

Ailenizin parçası olan kuşunuzun hangi ırk olduğunu biliyor musunuz?


Muhabbet kuşlarının dahi papağan olduğu birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Papağan familyasının en küçük üyelerinden muhabbet kuşları bile kendi içinde yaklaşık olarak 50’ye yakın ırk farklılıkları göstermektedir.


Peki kuşunuz uygun çevre şartlarında mı yaşıyor?

Irkını bilmediğiniz aile ferdinizin hangi çevre şartlarında yaşaması gerektiğini bilemezsiniz. Çevre şartları doğru oluşturulduğunda uzun bir süre sizinle birlikte yaşayabilmektedirler. Hatta sizden sonrasında da yaşayabilirler. Bolivya bataklık papağanı rahatlıkla 80-90 yıl ömrünün üstüne çıkabilmektedir.

Çevresel şartlarda dikkat edilmesi gerekenler:

- Isı

- Nem

- Yenmemesi gereken materyaller

Plastik, kumaş, duvar kağıdı, alçı yenmemesi gereken materyallerin başında yer alır. Oyuncu ve meraklı olan bu ırklar kolaylıkla evinizdeki bu materyallere ulaşıp yiyebilir. Yenilmesi sonucunda bağırsak tıkanıklığı, kursak yırtılması veya zehirlenme gibi ölümle sonuçlanabilecek ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.



Kuşunuzun yaşını biliyor musunuz?

Kuşunuzun yaşını bilmeniz onun beslenmesinde, popülasyon hareketlerinde, karakterinde ve davranışlarında önem taşır. Yavru kuşlarda eğitim olmayacağı için belirli bir süreç gerekmektedir. Yavru kuşlar aşırı düzeyde meraklı ve çevreyi öğrenme süreci içerisindedir. Örneğin erişkin kuşlarda yavru kuşlara göre çok daha nadir sıcak suya düşme gözlenmektedir. Çünkü yavru kuşlar birçok öğrenme tepkisinde zarar görürler. Siz onun yavru olduğunu bildiğinizde ona daha çok dikkat etmeniz gerektiğini de bilirsiniz. Yavruluk büyük papağan türlerinde öğrenme zaman dilimi olarak uzun bir süreçtir. Erişkin olana kadar geçen süre 5-6 yılı bulabilir. Bu süreçte zehirli bir bitki yeme, pişen bir tencerenin kapağını açma, agresiflik ile aynaya kafa atma gibi birçok enteresan durumla karşılaşabilirsiniz.

Kuşunuzu nasıl beslemeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Kuşlarda ırklara göre beslenme farklılık göstermektedir.


Bazı ırklar kırmızı et tüketmesi gerekirken bazılarının sadece meyve ile beslenmesi gerekir. Doğada var olmayan hiçbir gıda maddesi kuşlarınızla paylaşılmamalıdır. Örneğin ekmek, sucuk, peynir, simit vb. ürünler verilmemelidir. Papağanlara özellikle doğal olup verilmemesi gereken ya da çok nadiren verilebilen çekirdek, yer fıstığı, kaju gibi ürünlerdir. Bu ürünleri de vermeden önce kuş veterinerinize danışmanız onların yaşam kalitelerini arttıracaktır.

5.149 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page